Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wat als ik tijdens de zwangerschap op reis wil gaan?

Je bent zwanger en je hebt een reis gepland. Waar dien je rekening mee te houden als je als toekomstige mama op vakantie gaat. Wij sommen het even voor je op.

Met de trein

Wanneer je met de trein reist, reis je tijdens de laatste 4 maanden van de zwangerschap in 1ste klas met een treinticket 2de klas. Je hebt hiervoor wel een medisch attest nodig waarop de vermoedelijke bevallingsdatum vermeld staat.

Met de auto

Wanneer je met de auto reist, is het dragen van de autogordel wettelijk verplicht tijdens de zwangerschap. Dit is ook veiliger voor mama en kindje. De bovenste riem loopt diagonaal over je bovenlichaam, van je schouder naar je tegenoverliggende heup en boven je zwangere buik. Het horizontale deel van de gordel draag je op je heupen en dus onder je zwangere buik. Zo vang je mogelijke schokken op met je bekken en niet met je buik. Tijdens een lange autorit neem je best na 2 uur een korte pauze. Je kan dan even gaan wandelen.

Met het vliegtuig

Een vliegreis bespreek je best vooraf met de dokter of de vroedvrouw. Zo weet je ook of er bepaalde zaken zijn waarop jij dient te letten. Tijdens het tweede trimester (tussen 14 à 16 en 28 weken) reis je het meest comfortabel. De periode van misselijkheid is meestal voorbij, minder kans op miskraam en het risico op vroegtijdige arbeid is nog klein. In het algemeen mag een zwangere vrouw geen intercontinentale vluchten meer nemen na 32 weken en geen enkele vlucht meer na 36 weken. Je kan je best informeren bij de vliegtuigmaatschappijen omtrent de specifieke regels voor vliegen tijdens de zwangerschap. Er zijn maatschappijen die een doktersattest vragen om na te gaan of je mag vliegen tijdens jouw zwangerschap.

Tips bij het reizen als zwangere vrouw

  • Vermijd reizen tijdens het eerste of het derde trimester.
  • Informeer vooraf best even hoe het zit met de kwaliteit van de gezondheidszorg in het land van bestemming.
  • Op reis is het risico op infecties hoger. Deze kunnen moeilijker te behandelen zijn doordat geneesmiddelen een nadelig effect kunnen hebben op het kindje.
  • Je kan de reis ook altijd uitstellen of een andere bestemming kiezen.
  • Hou steeds een doktersattest bij de hand waarin vermeld staat dat je zwanger bent.
  • Kijk ook even voor een reisbijstandsverzekering.
  • Neem altijd je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee als je reist binnen de Europese Economische Ruimte (EER).
  • Informeer steeds bij de dokter of bepaalde reisvaccinatiesnodig zijn.
  • Na de bevalling moet je 7 dagen wachten vooraleer je terug mag vliegen (risico op bloedklontertjes bij de moeder en de zuigeling moet minstens 7 dagen oud zijn).

Bronnen:
Veilig verkeer
Kind en Gezin
Institute of Tropical Medicine Antwerp

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!