Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Tussen was en plas over zelfzorg: “Me-time? Als ouder? Ergens onderaan de to-dolijst!”

Me-time. Zelfzorg. Klinkt dat voor jou als een echo van lang vervlogen tijden? Nina Mouton en Tine Embrechts kunnen ervan meespreken. In de vierde aflevering van Tussen was en plas vertelt Tine hoe ze sinds kort op zaterdag van 9 tot 17 uur aan het zeilen is, verklapt Nina wat het eerste kraamgeschenk is voor moeders (hallo, schuldgevoel! 👋🏻) en tackelen beide mama’s de “goedbedoelde raad” van anderen.

Me-time begint met ontwaken uit het moederschap

Tine beschouwde haar job lange tijd als me-time. “Ik deed mijn job graag en ik stak er ook heel wat tijd in. Dat voelde voor mij dus als tijd voor mezelf. Maar toen viel ons werk plots weg door het coronavirus. Laurent (bekend als Guga Baúl, nvdr) en ik hadden plots heel veel tijd voor de kinderen en mekaar – wat heel fijn was. Maar op een gegeven moment werd het toch wat veel.” Tines man moedigde haar aan om een moment voor zichzelf te zoeken. “Sindsdien lig ik ‘s zaterdags dus van negen tot vijf op het water. En ik kom daar helemaal opgeladen van terug!”

Vaak beseffen mensen niet dat ze zichzelf verwaarlozen. “Ik zie heel veel moeders in mijn praktijk ontwaken uit hun moederschap, als het ware”, vertelt Nina. “Zelfzorg? Dat staat ergens onderaan de to-dolijst. Ik waak er bij mezelf ook altijd over dat ik goed aanvoel wat mijn lijf en mijn brein die dag aankunnen. Je moet eigenlijk af en toe bij jezelf inchecken: luister naar wat je precies nodig hebt.”

Màààààmààààààààààààààà

Een goeie tip? Toon aan je kinderen dat je soms momenten voor jezelf nodig hebt. Nina: “Kinderen zijn er heer en meester in om, als je eindelijk op je kousenvoeten naar het toilet bent kunnen sluipen, net op dàt moment je naam te gaan roepen.” “Ja,” lacht Tine, “plots heeft iedereen je nodig!”

Ook Tine heeft soms nood aan me-time. “Laurent en ik zijn intensief aan yoga gaan doen in de lockdown, op onze bovenste verdieping. En dan wisten de kinderen: nu moeten we mama of papa met rust laten.” Nina: “Da’s een goed idee, om ook even fysiek niet bij je kinderen te zijn als je tijd voor jezelf wilt. Wees mild voor jezelf, wanneer je voelt dat je nood hebt aan wat tijd alleen. Ook voor je partner, trouwens. Vaak vervallen koppels in verwijten en ruzies, omdat ze elkaar gaandeweg uit het oog verloren zijn. Maar eigenlijk moet je je dan de vraag stellen: wat heb je nodig van elkaar? Heel vaak gaat het om gemis, maar krijgen ze dat niet gemakkelijk gezegd. Eens je opnieuw op die diepere laag aan ’t praten bent, kun je terug gaan verbinden.”

Moederschap: gratis schuldgevoel!

Waar veel moeders, maar zeker ook vaders, mee worstelen, is een groot schuldgevoel. “Maar schuldgevoel is geen basisemotie”, legt Nina uit. “Dus onder dat schuldgevoel zit iets anders, wat dat schuldgevoel teweegbrengt. En bij veel mensen is dat angst: angst om geen goede ouder te zijn. Ik denk dat dat het eerste kraamgeschenk is dat moeders krijgen: dat eeuwige schuldgevoel.”

“Ik heb mij ook lange tijd schuldig gevoeld”, beaamt Tine. “Maar op een gegeven moment heb ik de knop omgedraaid. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zien dat hun mama werkt en dat ik als vrouw een carrière heb. Ik heb vier zonen en zie rondom mij heel vaak vrouwen die een stap terugzetten in hun carrière om voor de kinderen te zorgen. En dat vind ik tweehonderd procent oké. Maar ik toon ook graag een ander voorbeeld.”

En wat met goedbedoeld advies, dat soms weleens in het verkeerde keelgat schiet? “Vaak geven ouders goede raad met een achterliggende boodschap”, zegt Nina. “Dan willen ze niet zeggen dat je iets niet goed doet, maar dat ze bezorgd zijn. Mijn moeder heeft me een paar keer gevraagd: “Maar Nina, waarom stop je niet met die borstvoeding?” Ik vond dat erg dat ze dat vroeg, maar op een gegeven moment zei ze: “Ik ben gewoon bezorgd. Ik zie dat je moe bent en die borstvoeding is nu eenmaal uitputtend.” Ik heb haar toen vijf wasmanden mee naar huis gegeven – dat hielp ook tegen de vermoeidheid (lacht).”

Smaakt dit naar meer?

Beluister dan hier de volledige aflevering van Tussen was en plas!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!